6 augusti 2024

Expeditioner och längre utflykter

Ett fantastisk sätt att ta sitt fiske till en annan nivå och njuta av lugnet och friden som naturen ger är att övernatta ute i det fria. Med enkla medel och lite planering så är det väldigt lätt att komma ut och koppla bort sig från det vanliga livet för en stund. För min del så är kajak, fiske och ett läger vid en enslig liten sjö den perfekta kombinationen för en sådan upplevelse. För att göra en övernattning lite mer njutbar tänkte jag lista lite saker att tänka på. 


Res lätt. Undvik att ta med dig för mycket. Utgå ifrån att du ska kunna transportera kajaken med all utrustning på en och samma gång. Man behöver oftast minimalt med beten, max ett spö, någon extra tafs och en tång för att fiska. Ett ombyte med något förstärkningsplagg räcker långt i klädväg. Ska man sova ut en natt eller två behöver man inte heller ha kudde med sig. Ju mer bekvämligheter och bra att ha saker man kan lämna hemma desto bättre.


Hur ska man sova?

Finns det ett vindskydd där man ska ha sitt läger kan man gott och väl nyttja det. Annars är hammock ett väldigt nätt och bra allternativ.  Dom tar lite plats och är lätta att sätta upp. Glöm inte tarpen ifall det skulle börja komma nederbörd samt myggnät. Jag har en tunn sovsäck som jag brukar använda även om det börjar bli lite svalare ute. När det börjar bli svalare kan man komplettera med en tjockare tröja och underställ. Kudde kan man skapa genom att packa lite kläder i sovsäckspåsen och det funderar riktigt bra.


Mat och kylväska.

För att hålla färsk mat kyld så använder jag en Dometic Patrol. Den förkyler jag med kylklampar innan jag packar maten i den. Som kylklampar när jag sen ger mig ut så använder jag frysta petflaskor med vatten. Dels så håller dom kylan bättre än kylklampar samt att när dom börjar tina så nyttjar jag vattnet både som dryck och till matlagning. I kylbagen förvara jag bara det som behöver hållas kylt så som färdiga mackor, yoghurt och liknande. Den maten jag tillagar är oftast väldigt enkel. Bullens pilsnerkorv eller sånt som man bara behöver koka eller värma är oftast den enda jag tillagar. Till första måltid äter jag ofta något som jag fixat hemma till exempel soppa i en mattermos. För att värma mat och vatten så använder jag ett litet gasolkök. Väl ute på vattnet så brukar jag bara äta proteinbars eller kex samt vatten och kaffe. När man är ute och fiskat länge så är det ofta skönt att gå i land och sträcka på sig och det kombinerar jag då med att äta lite ordentligare och exempelvis koka korv.

 

Basecamp

När man slagit läger och satt upp hammocken och gjort sig hemmastadd så brukar det alltid göras upp en eld. En liten yxa och en ordentlig kniv är bra verktyg för att fixa ved. Sen så nyttjar jag tändkuber och tänder med tändstickor. Jag undviker tändare då dom nästan aldrig fungerar när man behöver dom. Tändstickor och tändkuber förvarar jag torrt i en vattentät påse. 

Basecampen ser jag till att hålla ren och i städad för att inte det ska locka myror och djur. Sen ser jag till att hålla ordning på alla saker. Har jag använt något så lägger jag tillbaka det i väskan direkt, annars har det en tendens att försvinna.


Vad mer kan vara bra att ha?

Det finns hur mycket som helts med bra att ha saker men några grejer är kanske mer viktigt än annat. Några saker har redan nämnts som tändstickor, yxa, kniv och ombyte. Utöver det så finns det några saker till som underlättar en natt ute i det fria:

Våtservetter

Toapapper

Myggmedel

Första hjälpenkit

Soppåsar

Powerbank

Desinfektionsservetter

Tandborste och tandkräm 

Pannlampa eller ficklampa


Andra saker som jag tycker man ska tänka på är att berätta för familj eller vänner var man ska och hur länge man ska vara ute. Sen brukar jag också alltid höra av mig kontinuerligt så dom där hemma vet att allt är ok.


///S


5 mars 2024

Val av spö

 Ända sedan jag började fiska från kajak så har jag experimenterat runt vilken typ av spö som passar sig bäst från kajak. Allt kring spölängd, haspel eller multi, action osv har figurerat i mina tankar. Länge levde jag i villfarelsen av att ett spö som används i kajakfiske ska vara lite kortare och ha ett kort bakhandtag. Jag vill påstå att min erfarenhet talar för att längden på bakhandtaget inte allas påverkar fisket nämnvärd. Detta på grund av att oftast när man sitter och fiskar så har man rent naturligt spötoppen pekandes rakt mot fören, utan oftast så pekar spöet lite snett utåt då man generellt placerar bakhandtaget i armhålan. Är man då  ”vänstervevad” så kommer spötoppen att peka lätt väster ut från kajaken. Detta gör att bakhandtaget inte kommer att gå in i sätet på kajaken. De spön där jag föredrar kortare bakhandtag är spön som jag trollar med då ett kortare bakhandtag är lättare att få i och ta ur spöhållare. När det kommer till längden på spön så använder jag generellt spön mellan 7-9ft. Här är det spöets egenskaper som trumfar. Det enda jag kräver är att spöet ska vara tillräckligt långt så man obehindrat kan drilla fisket runt fören på kajaken. Fiskar jag i öppna vatten så föredrar jag ofta lite längre spön för att kunna hantera lite tyngre beten samt maximera kastlängden. Om jag däremot fiskar i mindre vattendrag eller i växtlighet så vill jag ha lite kortare spön. Det är för att längre spön har en unikt förmåga att fastna i träd och vass. Så ett spö som inte sticker ut nämnvärt framför fören när jag lägger spöet mellan benen vid förflyttning är något jag föredrar. Jag undviker också att ha spöna i transporthållare som sticker rakt upp när jag fiskar i anslutning till träd och liknande just på grund av att dom lätt fastnar i exempelvis träd. 

Men om jag skulle välja ett spö för de flesta förutsättningar så kommer jag välja mitt Abu Beast Pro Power Pike 8,6. Det är ett spö som trots att det är lite längre och har ett relativt långt bakhandtag så funkar det klockrent i kajak.

När vi avklarat längden på spön så är det värt att fundera på haspel eller multi. Själv så föredrar jag multirulle till gäddfisket och haspel till ex abborre. En av anledningarna är att använder man haspel till det tyngre fisket så kommer man att behöva ha en ganska stor haspelrulle. En stor rulle blir lätt i vägen och fastnar ofta i det mesta. Sen när man lägger ifrån sig spöet så hamnar rullen oftast neråt vilket gör att linan lätt nöts. Därför föredrar jag multirulle eftersom rullen ligger närmare spöet och när man lägger ner spöet så är det spöryggen som ligger neråt. Vid abborfiske så gör jag dock lite avkall på detta för jag föredrar känslan av att linan ligger i ringarna när jag exempelvis fiskar dropshot.

När det sen kommer till val av action i ett spö så vill jag ha ett spö som är rappt och lite styvare. Eftersom när man sitter ner så har man svårt att göra ett bra mothugg med ett mjukare spö då man inte kan ta så mycket kraft ur överkroppen. Därför får det gärna vara så pass styvt att man bara behöver snärta till med spötoppen för att sätta mothugget. Men även här måste man överväga spöets övriga egenskaper för att få ett spö som passar.

Så om jag då ska sammanfatta det hela:

  • Välj ett spö som är så pass långt att man obehindrat kan drilla fisken runt kajaken.
  • Välj spö efter vilka förhållanden du ska fiska i.
  • Låt spöets fiskeegenskaper gå i första hand.
  • Fundera inte så mycket på bakhandtagets längd utan korrigera hellre din sittställning ifall du hittat ett spö du tycker om.


Nu närmar sig våren och mina kajaker har börjat tina fram. Jag är beredd på ett par nederlag i form av snöfall och minusgrader men just nu tinar det från taken och förväntningarna på vårfisket växer!

///Simon