25 mars 2020

Ankar trolley

Vad är då det här?
Ankar trolley är ett hjälpmedel för att få kajaken att ligga rätt när man ankrat vare sig det rör sig om traditionellt ankare, drivankare eller stake out pole.
Trolleyt består av en lina som löper längs med kajaken i en slinga. Linan hålls samman av en ring eller liknande där det är tänkt att linan till ankaret ska löpa genom.
Genom att dra trolley-linan fram eller bak så kommer kajakens förhållande mot vinden eller strömmen att ändras. Exempelvis om man drar trolleyt så långt bak som möjligt så kommer fiskaren att ha vinden eller strömmen i ryggen. Väljer man att ha trolleyt i mitten på kajaken så kommer den att ligga tvärs mot strömmen eller vinden istället.
Jag har sett ankar trolleyt som väldigt användbart de gångerna jag ankrat eller använt drivankare.
Framför allt om man ska vertikalfiska gädda över större områden och det ligger på lite vind.
På min förra kajak hade jag monterat ett trolley på varje sida och för att kunna nyttja trolleyts fulla potential behöver man ett per sida. För att få trolleyt att fungera optimalt behöver det även monteras så långt fram och bak som möjligt på kajaken.
Nackdelen som jag ser det med ankring eller ankar trolley är att det är lite för omständligt om man inte har för avsikt att fiska en längre tid på samma ställe eller ifall man inte ska drifta över ett större område. 

Göra ett ankartrolley.
Det finns ett flertalet märken som säljer färdiga trolleyn. Väljer man att köpa ett sådant så kostar det uppemot 700:- för vissa märken.
Jag har själv enbart köpt lösa komponenter från ex Jula, Biltema och E-bay och som exempel så betalade jag runt 150:- för det senaste som jag köpte.
För det behövs inte speciellt mycket för att göra ett. 2 rullblock, ett rep/ snöre som är ungefär dubbla kajakens längd, 1 ring/linlöpare samt något att fästa ankarrepet i är det som krävs. Och med lite fantasi så är det inga problem att göra ett system som inte kräver att man gör några hål i kajaken utan man får ett som är helt portabelt.
Så här gjorde jag exempelvis:
Fram på kajaken fäster jag ena rullblocket med en elastisk lina i bärhandtaget.



Därefter så fäster jag det bakre rullblocket i en tiedown. Jag skulle hest vilja fästa det bakre rullblocket ända längs bak men det fick bli en liten kompromiss då rodret kom lite i vägen.
Sedan drog jag mitt snöre genom båda rullblocken och knöt ihop dem med en linlöpare.






Avslutningsvis så borrade jag två hål genom mitt linfäste och satte två brickor i underkant och sedan trädde jag två bultar genom hålen. Brickorna för man in i railsen och sedan spänner man åt linfästet med vingmuttrar i ovankant.

Se till att brickorna passar bra i railsen så dom inte riskerar att lossna.

Sådär! Svårare är det inte. 10 minuters jobb och ca 150:- sen är det klart.



Ankartrolley är verkligen ett bra hjälpmedel och ifall det är så att man väljer att genomföra någon form av ankring så bör man verkligen ha ett.
För det är inge kul att ligga och spinnfiska när vågorna konstant slår rak i sida på kajaken eller när man ligger och driftar och hela tiden driver med aktern före och man måste kasta i konstant motvind.
Men sen så tar det ett tag att lära sig hantera trolleyt. Därför kan det vara väl investerar tid att åka ut utan att fiska och bara prova ankra upp i lite olika vind och strömförhållanden både med bottenankare och drivankare. Det kommer att spara både tid och tålamod när man sedan ska fiska.
//// S. Wah




18 mars 2020

Vertikalfiske

För säkert 10 år sedan hade jag en period när jag fiskade mycket abborre i strömmande vatten.
Det hela började med att jag paddlade genom ett strömmande parti i en älv och hittade en mindre ”grop” mitt i strömmen där det stod riktigt mycket fisk. 
Problemet var att det var jättesvårt att ankra upp i närheten av ”gropen” samt att de gångerna jag lyckades med ankringen så var det i stort sett omöjligt att få ner något bete i gropen innan strömmen tog tag i det.
Så jag tacklade med jiggar och lite tyngre huvuden och sen paddlade jag upp i strömmen för att sedan driva ner över gropen. När jag stod rak över gropen så släppte jag jiggen tills den tog i botten, sen vevade jag upp lite och jiggade lite lätt tills jag drivit över gropen. Sedan paddlade jag upp igen och gjorde om proceduren. Där och då så såg jag mig själv inte direkt som vertikalfiskare utan mer som någon typ av jiggtrollare i strömt vatten, men det här var faktiskt otroligt effektivt och i flera år var det lite av en favoritmetod som jag tillämpade mer eller mindre varje gång jag fiskade i strömmande vatten.
Senast i somras så vertikalade jag upp fisk mitt i strömmen ur en liten grop jag hittat.



Traditionellt vertikalfiske.
Nån gång i samma veva började jag även att vertikalfiska gös som även det visade sig vara mycket effektivt.
I början så fiskade jag ganska planlöst och drev mest runt och fiskade bottenära.
Successivt så blev fisket mer och mer riktat mot det pelagiska fisket och det är väl det jag använder mest än i dag.
När jag hade vertikalfiskat ett tag så trillade jag över en film där man vertikalfiskade musky.
Det dom gjorde var att dom använde tunga beten och grova muskyspön.
Tekniken är hyfsat enkel och bygger på att man 
driftar runt och jiggar ganska bottenära. Man ska göra ordentliga lyft med spöet så man får bra fart i grejorna.
Jag nötte den här varianten ganska länge men i ärlighetens namn så fick jag mer gädda när jag vertikalade efter gös än när jag vertikalade med musky-metoden.
Så då började jag rikta mitt pelagiska prickskytte mer mot gädda istället.
Dom stora skillnaderna jag egentligen gjorde var att använda lite större vertikaljiggar samt lite tyngre huvuden. Ett något kraftigare spö använder jag också men annars vertikalar jag gädda på i princip samma sätt som jag fiskar gös.
8” Westin Twin Teez med 35g huvud är en absolut favorit.



Ekolod
På min förra kajak så nyttjade jag två ekolod med varsin givare.
Ett lod för att söka med och ett lod för att prickskjuta med.
Givarna monterades långt fram på kajaken, ett på vardera sida. Det ekolodet jag pricksköt med hade jag på kajakens vänstra sida pga ergonomiska skäl.
På min nuvarande kajak har jag en sonarpod och det gör att jag bara har ett ekolod. Givaren hamnar då ”mitt i” kajaken men trots det så funkar realtidsfönstret och SI felfritt.



Kajak
Min nuvarande kajak är en trampkajak och många hävdar att det är nästa en förutsättning med trampor om man ska vertikala, men det är rent skitsnack.
Det går alldeles ypperligt att vertikalfiska från en paddelkajak!
Om du har paddel så är det ex mycket enklare att göra små förflyttningar och korrigeringar i sidled än vad det är med trampor, samt att jag upplever att man smyger mycket bättre om man paddlar.
Sen finns det förstås stora fördelar med trampor också. Vill man ligga kvar på  samma ställe länge tex om det blåser så kan man lägga sig mot vinden och med hjälp av både tramporna och rodret hålla sig i rätt position.
Men kort och gott så är det absolut inte nödvändigt med en trampkajak för att vertikalfiska även om det ger vissa fördelar.



Drivankare
I bland använder jag ett drivankare när jag vertikalar. Det är inte ofta men det händer.
Jag har gått från att använda ett ganska stort drivankare som var avsett för båtar till att nu använda ett litet och nätt ett som är framtaget för kajaker. Faktum är att dom små bromsar tillräckligt bra, samt att dom stora bara upplevs som stora, blöta och svårhanterliga ifall man måste upp och ner med dom ur vattnet mycket.
Sen har jag satt en ”boj” just framför mitt ankare så det inta ska borra ner sig för mycket i vattnet utan hellre ligga just undre vattenytan.
Det här kräver ett anchortrolley, och på min trampkajak har jag inget permanent monterat utan jag har ett mobilt, som jag tänkte skriva om senare.

Avslutning
Om jag ska försöka avsluta det här då.
När jag fiskar gös så rör jag mig ganska mycket och släpper på de individerna jag hittar.
När jag fiskar gädda så låter jag kajaken driva runt mig planlöst lite mer.
Jag upplever att gäddan inte är lika statisk utan rör sig lite mer, därför räcker det ofta med att ha grejerna i vattnet så kommer gäddan till dig till slut.

Jag älskar verkligen vertikalfisket och fiskar det nog mer än vad jag borde.
Att sitta under midnattssolen och gnugga på lynniga gösar eller känslan av gäddans karatehugg som går rakt in i benmärgen är bland det bästa som finns!
///S.Wah






Fin vertikalfiskad gädda

15 mars 2020

Transport

Jag tillhör den lilla skaran fiskare som transporterar min kajak på släp.
Om jag ska vara ärlig så kommer nog andelen utövare som kör kajakerna på släp eller trailer att öka misstänker jag. Dels pga. att vikten på kajakerna går ständigt uppåt samt att ju fler som förstår hur smidigt det är att transportera och förvara kajakerna på släp eller dylikt så kommer fler att välja det alternativet.

Att transportera på släp.
Det var några år sedan som jag blev så otroligt less på att lyfta upp och ner kajaker på biltak så jag började köra kajaken på mitt släp istället. Då vi bor i radhus och har garage så är det absolut det smidigaste sättet att transportera och även förvara kajaken.
Dom fördelar som jag ser det är dels att jag aldrig behöver lyfta kajaken över midjehöjd. Sen behöver jag inte ta bort säte, paddel, håv och såna saker utan det spänner jag fast på enklaste sätt i kajaken bara. Nu finns det väl många som kör kajaken på taket som inte behöver ta bort säte och sånt men med tanke på hur tunga kajakerna börjar bli så är det nog en stor majoritet som strippar kajakerna ganska rena innan man lastar upp dom på biltaken.
En annan fördel är själva förvaringen. För när jag kommit hem efter ett pass så rullar jag in släpet i garaget, släpper på spännbanden och öppnar upp kajakens förvaringsluckor. Sen när det är dags att åka igen så spänner jag åt banden. stänger luckorna och kopplar släpet på bilen och åker. Det här gör att det krävs minimal hantering av kajaken före och efter fiskepassen. Verkligen supersmidigt!

Att lasta på tak.
Men ibland så blir det av olika anledningar så att kajaken måste transporteras på taket.
Den metoden jag trivts bäst med är att lägga en handduk eller liknande på taket över bagageluckan och sen lyfta upp fören på kajaken. Sen går jag runt för att lyfta aktern och skjuta upp kajaken på takräcket.
Jag har provat olika ställningar och hjälpmedel i hopp om att det ska underlätta lastingen  men jag har alltid kommit tillbaka till "skjuta upp kajaken"-metoden.
Någon vagga eller kajakhållare använder jag inte utan jag lägger mellan några bitar rörisolering över takräcket bara, och det funkar bra.
Även när jag transporterar kajaken på släpet så låter jag den ligga rakt på släpet förutom ibland när jag lägger ett liggunderlag under mest bara för att få lite mer friktion under.

Att spänna.
Jag vill påstå att många surrar sina kajaker alldeles för hårt, vilket gör att skrovet förr eller senare kommer att ta skada.
För min del så använder jag mest spännremmar. Att tänka på om man använder spännband är att inte spänna för hårt, för det är med dessa man skadar skrovet om man inte är försiktig.
Sen kan man ta den delen av bandet som blir över och göra en knop ovanför spännet efter man har spänt. På det sättet så säkrar man upp ifall spännaren skulle gå sönder.

Kajakvagnar:
Det finns idag ett flertalet olika modeller av kajakvagnar. För att nämna några så har vi Railblaza C-tug som är populär. Framför allt för att kajaken ligger hyfsat på den samt att den enkelt kan monteras isär och packas i kajaken.
https://www.railblaza.com/c-tug/

Sen har Boonedox en variant av stödhjul som monteras fast på kajaken. Hjulen går att ta bort men fästet är mer eller mindre permanent. Denna modell upplever jag är populär hos dom som har lite tyngre kajaker.
https://boonedoxusa.com/collections/landing-gear

Wilderness System har också en vagn som man kan justera bredden på för att passa alla skrov samt att den är lite högre än de flesta andra.
https://www.wildernesssystems.com/us/products/heavy-duty-kayak-kart-no-flat-wheels

För min del så använder jag en modell som heter Unifiber Beach Cart som är i stort sett identisk med C-tug fast den är 700-800 kr billigare.
https://www.surfspot.se/unifiber-beach-cart-vagn.html

När vagnen inte duger.
Ifall du är en fiskare som alltid sjösätter på båtrampar eller att du sällan behöver dra kajaken speciellt långt så funkar nästa vilken vagn som helst.
Men ifall du måste ta kajaken genom lite terräng ( och med terräng så menar jag allt som inte är plan, rak och fin hårdgjord yta) så finns det tyvärr ingen riktigt bra vagn. I det fallet är alla antingen mindre dåliga eller värdelösa. Så i de fallen så drar jag kajaken över marken utan vagn bara och det fuknar riktigt bra. Ett ordentligt snöre i fören bara sen är det bara att dra.
Dock behöver man ju inte dra den efter grusvägar och över sprängsten utan man kan dra den efter diket eller över blåbärssnåret istället.
Sen är det inte alla kajaker som kanske är lämpliga att ta genom skog och mark heller. Väger kajaken +40kg så kanske man ska hålla sig till båtramparna.

Avslutning.
Våra kajaker tenderar att bli tyngre och större. Därför tror jag att vi kommer få se fler som transporterar kajaken efter bilen istället för på bilen i framtiden.
Det hade varit kul ifall någon tillverkare hade tittat över på den Amerikanska marknaden och introducerat någon form av kajaktrailer på våran Svenska marknad.
Sen finns det mycket att utveckla när vi pratar om våra vagnar. Dom som är på bäst väg just nu tycker jag är Wilderness System. Jag hoppas verkligen fler märken fortsätter utveckla sina vagnar och inte nöjer sig med det som finns.

////S.Wah