10 november 2021

Hösten

 Nu har jag väl kommit till ett läge att jag börjat acceptera att säsongen lidit mot sitt slut.

Några välriktade gäddpass hanns med innan temperaturen sjönk alldeles för mycket. Stor skillnad i år kontra tidigare var att den absoluta majoriteten av mina pass riktades mot älvsfiske. Hösten har för mig liksom många, alltid varit min favoritperiod för trolling i lite större sjöar men i år blev det som sagt annorlunda.

Spinnfiske i strömmande vatten är det fisket som jag är minst bekväm med, då jag inte gjort det så mycket så även om resultaten har varit sviktande så känner jag mig ändå hyfsat nöjd. Två bättre fiskar har jag iaf lyckats få upp. Tyvärr kom kallgraderna väldigt snabbt så årets fiske fick avslutas hastigt, men jag tror att om vi hade fått ha en liten mer utdragen period med långsamt sjunkande temperatur så hade nog resultatet av höstfisket sett betydligt bättre ut.

Något däremot som lyser upp höstmörkret är att det planeras för en gäddfisketävling i Råneå under nästa är. Självklart så tänker vi ställa upp i kajak-klassen och våran interna planering är redan igång. Ambitionen blir nog att köra en kombinerad tävling och expedition. Vi har storslagna ambitioner med denna tillställning och förväntningarna är milt uttryckt gigantiska.

Sen har jag redan, som man oftast gör direkt när vintern kommer, börjat fundera på nästa års fiske. Och just nu känns det som att älvsfisket är det som jag vill fokusera på.  Än känns det inte som att jag knäckt koden för fiske i strömmande vatten och det vill jag verkligen göra. Sen pratar  vi verkligen kajakfiske här. Lite svårtillgängligt och snårigt bitvis och när man drar kajaken uppför en fors känns varje pass som en liten expedition.

Mer sånt vill jag ha😊

/////W



16 september 2021

Stake out pole

Jag är väldigt svag för att gå in på riktigt grunt vatten när jag fiskar. Det är något barnsligt roligt med att fiska i grunda vikar efter kusten över täta växtbälten med beten som rör sig just under ytan eller att fiska med ytbeten i närmast igenvuxna  små anspråkslösa skogssjöar.

Det är ett prestigelöst fiske där det är närkontakten med naturen som ger den absoluta helhetsupplevelsen.

Ett redskap jag använder mig av när jag fiskar i dom här miljöerna är en ”stake out pole”.

Vad är då det? Jo egentligen är det bara en stång som man använder som kombinerad stak-käpp och grundvattensankare. Det den här gör är att den underlättar korta förflyttningar och snabba ankringar.

Alltså, lägg bort paddeln, ankra, kasta några kast, staka mig fram några meter, ankra och fortsätta kasta. 

På min träskjägare så ankrar jag genom ringen på kajakens anchortrolley. På min A.T.A.K så har jag en RAM Mounts Tube JR-spöhållare som jag monterat horisontal där jag ankrar genom.




Vilken typ av stake out pole?

På den svenska marknaden är utbudet tämligen begränsat. Dom jag vet som finns här är Hobie, Micro anchor och Yakattack. Själv har jag en 6ft Yakattack ParkNpole. Varför det blev en sån är pga ett bra handtag och den känns allmänt robust.

Innan jag köpte den så fiskade jag nån säsong med en budgetlösning i form av en Allox glasfiberstolpe från Granngården, och den funkar minst lika bra som min Yakattack. Att tänka på ifall man väljer att köra med stolpen från Granngården är att man måste linda tejp eller nått runt den då den annars lätt kan ge ifrån sig stickor.


Kort och gott: en stake out pole är faktiskt ett riktigt bra hjälpmedel när man rör sig på grundare vatten. Mångsidigt användningsområde och lätt att hantera.

Så är ni som jag att det lätt blir ganska mycket fiske inne i grundare områden så tycker jag absolut att ni ska införskaffa en.


/////W

6 augusti 2021

Borrefiske!

 Hade äran tidigare i somras att köra en heldag efter abborre tillsamman med Roacheye och Johnny från Team Nativesweden. 

Målet var 100 fiskar men vi fick erkänna oss besegrade när räkneverket visade 91st. Majoriteten av fiskarna låg mellan 35-40cm och dagens toppfisk var 43 cm och 870g.

/////Z



8 juni 2021

Mer Förvaring

Förvaring
Jämfört med att fiska i en båt så är en kajak väldigt trång. Det medför att all väsentlig utrusning som du behöver ute på vattnet måste placeras inom ett nåbart område runt dig.
Är man en sådan individ som inte ser någon möjlighet att fiska ifall man inte har med sig 5 spön och 10 beteslådor, då kommer man att få problem att organisera sin utrustning på ett bra sätt.
Och har man inte koll på sina grejer eller har sin utrustning organiserad på ett bra sätt så kommer fisket mest bara vara jobbigt.

Det jag har lärt mig genom åren är att ju färre spön, ju mindre beten och ju mer organiserat man har det i kajaken desto mer får man ut av sitt fiske.
Själv undviker jag att ha beten, tänger, krokar, tafsar och sånt liggandes löst i kajaken utan jag lägger tillbaka allt i sina väskor och lådor eller sina hållare efter jag har använt det.
Sen har jag oftast bara med mig 1-2 beteslådor med mig ut, och förvarar dom under eller bakom sätet, istället för som många gör och förvara beteslådorna i ex craten. Generellt kan man säga att jag förvara nästan ingenting i craten när jag fiskar utan den används mest till att bära utrustning mellan bilen och kajaken.
Istället för crate så nyttjar jag väskor som jag sätter på ryggstödet. Här i har jag då ex, myggmedel, extra krokar, extra tafsar, termos, fjäderringar, våtservetter och första förband.
Väskorna är av modellerna axelväskor för militärt bruk. Varför valet föll för dom här modellerna var för att dels så kan kan antingen ta bort axelremmen eller fälla in den i väskan så den inte är i vägen, samt att väskorna oftast är väl utrustade med fickor i olika storlekar. Sen är dom i regel försedda med Molle- system vilket gör att man kan modulera väskorna i hög grad. Exempelvis har jag försett mina väskor med både dumpficka för att ha viss utrustning lättillgänglig samt fickor för termos eller vattenflaska.
Mollen gör också att det är jättelätt att sätta fast tänger och andra verktyg på utsidan.
När jag ska fästa väskan på sätet så använder jag mig av gummistroppar försedda med plastkulor som jag fäster i ramen på sätet via Mollen eller de fästpunkterna som finns på väskan.
Dom här väskorna har verkligen underlättat mitt fiske då det gjort det enkel att organisera och hålla ordning på mina grejer.
Så mitt tips är att beställa hem någon billig axelväska i mindre modell från någon butik som säljer taktisk utrusning och modulera sen efter eget behov.


Två av mina väskor. De extra fickorna på sidorna är dumpfickor samt fickor för flaskor eller termos.


Så här ser det ut när den sitter på sätet. Lägg märke till gummistropparna uppe i hörnen på väska och hur dom är fäste runt ramen.


9 mars 2021

Fiska med barn

Att fiska med barn i kajak är enklare än vad det låter.
Det ska väl erkännas att fisket inte alltid står i fokus när jag och mina barn är ute utan vara på vattnet, fika och bara umgås är väl kanske de största anledningarna.
Mina barn har fått följa med sedan dom var i 5-års åldern ungefär.
När jag började ta med dom så fick dom bara sitta framför eller bakom mig direkt på durken och vi var bara ute kortare svängar och paddlade. 
Tidigt var jag inne på en tandemkajak men eftersom barnen var för små för att paddla själva så tittade jag på lite andra alternativ istället.
Nucano Frontier var länge ett av mina förstahandsval då dom kan utrustas med ett extra säte, vilket gör det till en solokajak som enkelt kan göras om till en tandem.
Men ju mer vi var ute så kändes det faktisk fullt fungerbart att bara låta barnen sitta rygg mot rygg direkt bakom mig i kajaken i utrymmet där craten brukar vara. Det enda som man får göra avkall på är lite utrusning då man får lämna craten hemma.
Sen köpte jag en lite bättre vadderad sits för att minimera kopplingen mellan kajakfiske och träsmak i rumpan.


Hur fiskar man då?
Vis av erfarenhet så ska jag säga att spinnfiske är inte att rekommendera. Det alldeles för många gånger man haft en spinnare som viner alldeles för nära örat och alldeles för många gånger som tidigare nämnda spinnare fastnat i allt som den kan tänkas fastna i, för att spinnfisket ska kännas bekvämt.
Istället så tycker jag att trolling är en väl rekommenderad metod. Kasta ut en liten wobbler, ge spöet till barnet och börja paddla. Orkar barnet inte, eller blir less, på att hålla i spöet så sätt det i en spöhållare.
Även mete fungerar ypperligt dock så bör man vara maximalt en som metar och en som servar med mask. Jag behöver kanske inte förtydliga att det är den vuxna som ska vara den sistnämnda.

Sen finns det några framgångsfaktorer att sträva efter också.
Dels så gillar barn inte regn, blåst och mygg så stäva efter att vara ute på soliga dagar med lite blåst i områden där myggens närvaro inte är alltför påtaglig.
Barn är även mycket känsliga för tristess, så fiska bara kortare pass i områden där det finns mycket fisk.
Sen får man inte glömma att barn är väldigt känsliga för blodsockerfall, så se till att ta med fika och dryck så man kontinuerligt kan reglera blodsockret över tiden.

Utöver det här så finns det några säkerhetsdetaljer att tänka på också.
Barnet ska ha flytväst, och gärna en riktig flytväst som vänder barnet i vattnet och stödjer upp huvudet.
Någon typ av förstahjälpen ska också alltid följa med, om inte bara för att kunna ge plåster och liknande.
Sen se till att ha med en fulladdad mobiltelefon som gärna är försedd med ett vattentätt fodral.


Att fiska med barn är faktiskt otrolig roligt. Det ger en tid ute i naturen och kvalitetstid tillsammans.
Det kan också kombineras med att man campar i något vindskydd eller sover ute i en hammock.
Laga gärna mat över öppen eld. Pannkakssmet i en PET-flaska och en liten stekpanna är enkelt att ta med sig och verkligen att rekommendera!
////S





8 mars 2021

Outlaw


Jag har tidigare nämnt några märken och modeller som jag gärna skulle vilja se på den svenska marknaden. En modell som kanske lite ha hamnat i periferin är Perception Outlaw 11.5.
Den lanserades på ICAST för kanske två år sedan och vid min första anblick så tänkte jag något i stil med ”ett bra försök”. Jag tycket den kändes lite väl anpassad för stående fiske i den amerikanska
södern, men efter den hade kommit ut på marknaden och det började trilla in lite recensioner så ändrades min uppfattning.



Faktum är att många av ägarna är rutinerade kajakfiskare med erfarenheter från många olika modeller, och en slående majoritet tycker att den är enastående stabil och mycket paddelvänlig.
Den är även enkel vilket säkert tilltalar många, med en stor och öppen yta framför sätet.
Sätet är lätt att stuva undan vilket gör att kastdäcket blir ännu större. Ytan under sätet är anpassat så man kan förvara en kylbox under och enligt utsago så är kajaken så pass stabil att man kan stå på kylboxen och fiska utan bekymmer.
Bärhandtagen fram och bak är gjutna i skrovet vilket ger en bra greppyta.
Fram på kajaken finns det ett hålrum som fungerar som en paddelhållare vilket gör att paddeln pekar lätt uppåt. Det gör så att det blir lätt att stuva undan och greppa paddeln medans man står upp.



Vid vardera sidan av sätet så finns det en utgjutning där man sätta en enkom typ av sadelväska för förvaring av beteslådor och verktyg.



Direkt bakom sätet finns det också fyra transporthållare för spö som är riktade snett bakåt med remmar för att säkra runt rullarna.

Under kajaken finns det ett urgjutet utrymme för montering av ekolodsgivare med ett scupperhole för att dra upp sladden.
Det finns ett kombinerat rail samt bärhandtag på varje sida av kajaken.
Bakom sätet är det ett väl tilltaget utrymme samt att längst bak på kajaken så har man gjort en stor plan yta för att enkelt kunna eftermontera ett micro anchor eller en motor.
Mått och vikt är 351 cm lång, 35kg tung och 89cm bred, vilket ger den ganska bra vikt,längd och breddförhållande.
Sen är ju priset väldigt tilltalande. Runt 750 USD har gjort den till en bra konkurrent till instegskajakerna men även för de mer rutinerade fiskarna som kanske söker en andra kajak.


Perceptions kajaker är tyvärr ganska svåra att få tag i här i Sverige, och det är synd tycker jag.

Dom flesta av deras fiskekajaker ligger i den lägre prisbilden dock utan att man gjort avkall på vare sig kvalitet eller innovation. Och det är kanske något som vi skulle behöva på våran marknad. Lite billigare och mer kvalitativa instegskajaker för att få fler att prova och till och med fastna i kajakfisket.


Här näst då?

En ny filmkamera är inköpt för att förhoppningsvis kunna dokumentera vår kommande Expedition H på ett värdigt sätt. Planeringen är i full gång och nu hoppas vi att islossningen sätter igång tidigt så vi får fiska mycket i vår.
////S






18 januari 2021

Motordrivet

 Motoriserat av olika slag.

För ett antal år sedan så monterade jag en elmotor på min dåvarande kajak.

Syftet var egentligen att skapa lite uthållighet när jag trollade i strömmande vatten.

Motorn monterade jag på ett motorfäste i som sattes i spöhållarna som gjorde att motorn hänge ut på min vänstra sida. Motorn drevs sedan av ett vanligt fritidsbatteri. Hela konstruktionen blev kanske inte som jag hoppades så ganska snart så skrotades det konceptet. Framför allt så blev kajaken jäkligt snedbelastad och tung samt att det blev alldeles för mycket monterande och riggande innan man kom sig ut.


Här i Sverige så är fortfarande pedaldrivna system det mest populära framdrivningssystemen, men tittar man över Atlanten så växer marknaden av motoriserade lösningar i ett rasande tempo.

Många stora tournament- fiskare och Pro-staff medlemmar är väldigt snabba på att montera olika slag av motorer på sina kajaker även om dom har pedaldrivna system. Allt för att snabbare kunna förflytta sig på vattnet till minimal ansträngning.

Även DIY-lösningar frodas fritt på sociala medier och har man tid över så kan man ägna många timmar åt att hitta innovativ och kreativ inspiration.

Motorisering av kajaker har funnits länge, ex har Wildernesssystem sedan flera år haft en Torqeedo motor som man sätter ersätter deras Flexpod med. Smidig lösning med batteri, motor i ett stycke.



Helix MD™ Motor Drive

Galaxy Kayaks har sedan något år, en elmotor på sin Wahoo som monteras på liknande sätt som Wilderness.

Old Town har även dom, via samarbete med Minn Kota, en elmotor till sina Predator och Sportsman-serier, som även här monteras likt ovanstående.

Sen har vi Nucanoe som inte har en specifik elmotor men dom har länge haft olika lösningar för både för och aktermontering av både frontmonterade elmotorer och vanliga förbränningsmotorer.


Det som däremot kommer mer och mer som inte fanns förr är att fler och fler kajaker förbereds med möjligheter att eftermontera motorer. Exempelvis så kan man på det flesta av dagens kajaker utan problem montera en Torqeedo ultralight 403 kayak motor. Och anledningen till varför det går nu och inte förr är för att majoriteten av de kajakerna som kommer ut idag är försedda med rodermöjligheter, vilket tidigare inte var alltför vanligt.


torqeedo ultralight 403

Sen dyker det upp fler och fler kajakmodeller som är byggda för att just användas tillsammans med en elmotor. Ascend 133X är en av dom. Den är förberedd med uttag för elektronik samt en för som är enkom byggd för att passa med en frontmonterad elmotor av den typen man sätter på båtar.

Ascend 133X

Även Pelican har med sin Catch PWR 100, en tydlig utformning där någon typ av motor är det tänkta framdrivningssättet. Denna kajak är likt Jonny Boat BASS 100 en kajak som kanske mer befinner sig i gränslandet mellan båt och kajak.

Jag nämnde Old Town tidigare och under fjolåret släppte dom en en modell som heter Old Town Sportsman AutoPilot, och här har man gjort en kortare frontmonterad elmotor från Minn Kota som istället monterats i mitten av kajaken, ungefär där trampsystemen brukar vara placerade. Det man får här är alla fördelar en frontmonterad elmotor brukar ge med Spot-lock teknologi samt fjärrkontrollsmanövrering.

Det sista inom motorisering av kajaker kommer från Bixpy. Bixpy är en liten jetdriven motor som kan monteras bak på rodret. Enligt utsago så ska den vara väldigt energieffektiv och kraftfull.

Vibe Kayaks har på sin ShearWater 125 förberett så att Bixpyn kan monteras både direkt på rodret men även så den går att montera i utrymmet där trampsystemen ska sitta.

Tyvärr så kostar motorer och batterier ganska mycket. Förut så var ex batterier ganska billiga men dom var tunga och hade ganska dålig prestanda, Nu är prestandan bättre och vikten betydligt lägre men då kostar dom därefter istället.

Även om det inte direkt tilltalar mig längre att driva min kajak med hjälp av en motor så uppskattar jag verkligen innovationerna och dom framtidslösningar det medför. Exempelvis så blir det mer och mer regel istället för undantag att nya modeller kommer med färdiga lösningar för ekolodsmontering. Allt från särskilda platser där givaren ska monteras och förberedda utrymmen att dra kablage igenom.Det kommer säker att komma mer krav på vattentäta utrymmen för batteriförvaring samt fördraget kablage i skrovet.

Jag ser också framför mig att man ser över problematiken med de dåliga kajakvagnarna som finns idag, då de motordrivna kajakerna väger betydligt mer, och dagens vagnar knappt mäktar med att transportera tunga fullriggade kajaker.

Eftersom dom stora tournament- tävlingarna i USA ibland tillåter motor och ibland inte så får vi inte se det som otroligt att det kommer dyka upp fler modulära lösningar på motorisering för att enkelt kunna byta mellan paddel, tramp eller motor.

För egen del så är nog ändå paddel förstahandsvalet...

///S