28 december 2020

Året som gått

Alla kan nog hålla med om att året som gått har varit allt annat än vad vi varit vana vid.
Mycket av det som har hänt har påverkat oss negativt men det finns även vissa saker som varit positivt. Eftersom jag och min familj inte kunnat åka runt och besöka släkt och vänner så har det blivit väldigt lite fisketid med mina kajakfiskevänner. Istället så har det gjort att jag fått mycket mer fisketid med mina barn. Min nya träskjägare har i regel alltid följt med på våra semestrar och det har gjort att jag och barnen tillbringat många kvällar i kajaken runt om i Norrbotten.

Det har även blivit betydligt mer fiske i år än tidigare och det har att göra med att jag valt att fiska mer i det absoluta närområdet och nyttja kvällsfisket i skenet av midnattssolen i större utsträckning.
Tyvärr så blev det en sen säsongspremiär på grund av en långdragen vår med sen islossning.
Första passen genomfördes först i början på juni, med då blev det en ordentlig premiär med Operation J som vi valde att lägga i Norrbottens inland. Årets första fisk var en smal efterlekare som sträckte sig närmare 110cm vilket är en av de bättre säsongsstarterna jag haft.
Sen kom det en månad av regn och kyla och det var inte först i slutet av juli som fisket började komma i gång inne i gräsvikarna.
Expedition Olympus genomfördes under sommaren med min teamkompis J.E och senare när hösten började närma sig så genomförde vi även Operation M nere i södra Lappland hos min kompis P.L.
Sen kom det en långdragen höst och med facit i hand så skulle jag nog kunna fiska längre än vad jag gjorde men på grund av jobb så blev det aldrig någon större höstsatsning tyvärr.
Men nu är iallafall kajakerna lagda i vinterförvaring och planeringen för nästa år är i gång.
Bland annat så tittar vi på att besöka ett område i en närliggande älv för att försöka oss på en vårsatsning. Mycket paddlande och övernattning i det fria står på agendan och jag har förhoppningar om det kan bli en lyckad tillställning.
Jag har även fått tips om några områden inte så långt ifrån mig som brukar hålla bra med fisk bara vattennivån och vindarna är rätt.
Sen ska jag också försöka fiska mer abborre nästa år eftersom det blev alldeles för lite av det i år.
Och till nästa säsong har nog även äldsta sonen blivit så pass stor att han kan paddla själv och då hoppas jag att vi kan få ännu mer fisketid ihop.

Utöver det här så ser jag med stor förväntan på några modeller som kommit sista tiden eller låt oss säga sista året eller två. Lightning Kayaks Strike HD till exempel som ser riktig fin och välbyggd ut som säkerligen kommer tilltala många fiskare. Även Vibe Kayaks flaggskepp Shearwater 125 är väl en av det mer modulära och genomtänkta kajakerna som kommit sista tiden. Dock verkar den dras med lite barnsjukdomar men jag skulle inte bli förvånad om den tar ganska många marknadsandelar till slut. WildernessSystem Recon 120 är också en kajak som jag kommer följa. Den är så pass ny på än men den kommer säkerligen ge bra konkurrens till de mer etablerade modellerna.
Och till sist måste jag bara säga att det märket som jag helst skulle vilja se på den Europeiska marknaden är Bonafide. För hur man än vrider och vänder på det så är det nog en av de absolut bästa kajakerna man kan finna.

Kort och gått.
Det har varit ett annorlunda år med ganska mycket fiske om än att det kanske inte varit det bästa fisket. Trots allt är det väl tiden ute på vattnet som räknas.
Två Operationer och en Expedition genomfördes och förhoppningen är att det genomförs lika många nästa år.
Två nya kajaker är inköpte under året och det känns som min flotta är mer än komplett just nu, och jag hoppas att de två senaste inköpen kommer ge mig och mina barn mer fisketid tillsammans.

Ta det lugnt i vinter nu!
////S

18 november 2020

Första säsongen med min Pescador


Första säsongen med min Pescador

2020 års säsong lider mot sitt slut och vintern står för dörren. Hösten har varit mildare än vanligt dock har hårda vindar och långa perioder av regn gjort att jag inte kunnat vara ute så mycket sista tiden som jag velat. Det jag kommer minnas från det här fiskeåret är nog faktisk det fantastiskt fina sommarfisket jag haft. Inte kanske för att det gett så otroligt mycket fisk utan hellre för att jag kunnat njuta mycket av fisket i sommar.

Jag har tidigare skrivit om mitt ”back to basic” projekt.

Projektet byggde helt enkelt på att köpa en enkel och lätt kajak för att kunna ta mig ut och fiska mer med minimalt med utrustning och mycket fokus på rekreationen.

Valet av kajak föll, som jag skrivit om tidigare, på en Perception Percsdor 10.

För det första så har Pescadoren varit med på de flesta husvagnstripparna vi gjort i sommar, så jag och mina söner har haft otroligt mycket fisketid tillsammans i den.

Sen så har jag hittat två områden i älven nedanför där jag bor som varit mer än väl lämpat för back to basic- fiske. Det ena området ligger knappt 15 minuters promenad med kajaken på kärra från mig.

Det andra området ligger ungefär 5 minuter bort med bil och då är jag sjösatt och klar på mindre än 20 minuter från det att jag lämnade hemmet. Dessa korta tidsramar har gjort att antalet fiskepass blivit betydligt fler i år än tidigare.

Det mesta fisket har bedrivits i grundare delar med mycket vegetation, fast jag har även sökt mig lite till djupare områden också.

Och under dessa förutsättningar samt i dessa miljöer har Pescadoren verkligen kommit till sin rätta.

Den har trots sin ringa längd fantastiska paddelegenskaper både gällande hastighet och kursstabilitet. Den är stabil och kräver minimalt med ansträngning för att manövrera. Ofta räcker det med att jag sveper med spötoppen genom vattnet för att positionera fören på kajaken. Den är lätt och eftersom den inte har en löstagbar stol så blir den inte heller topptung och vinglig när man hanterar den på land.

Vid det stället som jag kör bil till måste jag dra kajaken en bit genom skogen för att sjösätta och eftersom Pescadoren är så pass lätt att hantera på land så drar man den fullkittad utan nämnvärd ansträngning.

Så sammanfattningsvis kan jag inte säga annat än att mitt back to basic- projekt med Pescadoren föll ut mer än väl!

Det är länge sedan jag hade så många fiskepass under en sommar som jag haft i år. Och enkelheten och det prestigelösa fiske som det gett har varit något som jag saknat.

Jag hoppas verkligen att nästa säsong fortsättningsvis ger mig minst lika många fina fisketimmar i min träskjägare!

///S





30 oktober 2020

Kölskydd, gör det själv.

 "Om man tar hand om sin utrustning så håller den längre"

Och det här gäller all utrustning. Exempelvis så bör man kontinuerligt se över och vårda sitt trampsystem om man har något sådant. Tvätta kajaken grundligt och sen smörja in delar av skrovet med nytt UV-skydd.
Rörliga delar på roder, säte och fotstöd tycker jag man ska man smörja med jämna mellanrum.
Även rulla, spön, kläder, krokar, tafsar, spännband och allt däremellan bör man ta hand om för att få ut så lång livslängd som möjligt på utrustningen.
Och kajakens skrov är inget undantag, ändå om det är ganska lätt och inte speciellt tidsödande att underhålla och vårda skrovet så är det betydligt svårare att skydda skrovet mot yttre skada.

Och om det är någonting som brukar göra ont i kajaksjälen är när man drar kajaken över stenar till sjösättningen eller det skrapande ljudet av ett kajakskrov som går emot vassa stenar vid strandkanten. 
Att laga mindre sprickor eller repor är ganska enkelt. Om man har borrat eller skruvat i sin kajak så bildas det flis och spån. Om man sparar det så kan man senare smälta det med en lödpenna och laga skador. Vissa tillverkare sickar med en liten plastbit för att man ska kunna laga med.
Vissa använder plaststavar som är till för att laga repor i skidor och den del köper bara en plasthink i samma material som kajaken för att laga med.

Men vad kan vi då använda för att förhindra att skador uppstår?

Många kajaksidor säljer olika kölskydd. Dessa finns ofta på löpmeter och ligger runt 100:-/m
Nucanoe saluför Gator Guard som är riktigt slitstark och populärt. Gator Guard

Själv har jag prova lite tejper av olika slag med samtliga har gett upp i ett ganska tidigt stadie.
Så en metod jag använde mig av i flera år var att helt enkel sätta på lgasfiberspackel från ex Plaatic Padding på kölen och fören. En sån burk kostar runt 125:- och räcker nästan hur länge som helst.
Lite kladdig och pillrigt samt att slutprodukten inte blir särskilt snygg men ändå den metoden i mina ögon som är stor favorit när det kommer till hur bra skydd det faktiskt ger. En gång per år så tog jag fram burken och förbättrade lite där det var som mest slitet. Enkelt och billigt.

Men på mina senaste kajaker har jag valt att prova en annan metod, nämligen Kydex.
Jag har i år framförallt provat det på min Pescador då den inte har någon offerbit i aktern som mina andra kajaker har.
Jag gjorde helt enkel så att jag skar ut en bit Kydex, värmde den men en varmluftspistol och formade den efter kajakens akter. när den svalnat så limmade jag helt enkelt bara på biten.
Kydexen höll otroligt bra faktiskt dock lossnade den när jag drog kajaken över en stock. Så nu har jag gjort ett nytt skydd som jag har slipat ner framsidan på så att den inte ska fastna.

Jag har även gjort skydd till fören på mina kajaker.
Än har jag inte hunnit prova det i någon större omfattning, men hitintills har slutprodukten blivit snygg och jag upplever den som väldigt slitstark.

Här är en bra film på hur man gör sitt eget skydd i Kydex.  Kydex Keel Protector

Här är några bilder på hur mitt eget skydd blev







Jag ska fortsätta hårdtesta dessa skydd så får vi se hur länge dom håller.

////S


1 oktober 2020

Min Radar

Jag ska erkänna att jag har egentligen aldrig känt att det funnits något stort behov av att gå från paddelkajak till trampkajak. Den där känslan av att mina paddelkajaker varit otillräckliga har liksom aldrig infunnit sig.

Från början fanns det bara Hobie på marknaden som hade någon form av trampsystem men det fanns ingenting i dessa kajaker som lockade mig. Sen kom Native för några år sedan med deras första trampkajak och sedan dess har marknaden totalt översvämmats av trampkajaker och nästan alla märken har någon typ av trampkajak att erbjuda. 

För min del så har aldrig trott att en trampkajak ska revolutionera mitt fiske men under vissa förhållanden så kommer den absolut att kunna underlätta mitt fiske. Ex vid trolling i lite större vatten eller när man fiskar och ska förflytta sig i lite mer strömmande vatten. Nyfikenheten och tillfället var nog faktiskt det som till slut avgjorde att jag införskaffade en.

En av mina absolut största inspirationskällor runt kajakfiske är den amerikanska fiskeprofilen Chad Hoover. Då han har haft ett nära samarbete med Wilderness Systems Kayaks och var delaktig i framtagandet av vissa modeller så har det gjort att jag verkligen fått upp ögonen för det här märket. Innovation och kvalitet är något som jag tycker kännetecknar deras kajaker.

Wilderness System har i dagsläget en modell som kan kompletteras med ett trampsystem. Den modellen heter Radar och kan fås i två längder, 11,5 och 13,5 ft. Det är även på väg in en till modell som heter Recon som borde komma nu innan årsskiftet.

Sensommaren 2018 kommer jag av en tillfällighet över en Radar 135 med trampsystem hos min lokala handlare Canoe Adventure North, och efter lite betänketid så slår jag till.

Lite data:

Längd: 412 cm/ 13,6 fot

Skrivvikt 41kg

Bredd: 86cm


Anledningen till varför jag valde just Wilderness System och Radar beror egentligen på 6 saker:

1: Lokal återförsäljare.

Det här tycker jag faktisk är en ganska avgörande faktor. Det finns inte så många handlare i Sverige som säljer fiskekajaker så när jag nu har en bara några mil ifrån mitt hus så blir det nästan en självklarhet att alltid kolla där först. Faktum är att alla kajaker jag har ägt har inhandlats lokalt. Det har gett mig möjlighet att prova och jämföra olika modeller innan jag handlat, samt att det även främjat den lokala handeln.

2: Det är en paddelkajak som uppgraderats med ett trampsystem.

Jag upplever att många trampkajaker mer liknar en plattform byggd runt ett trampsystem vars enda framstående egenskap är dess stabilitet samt hur man valt att designa cockpiten.

För min del så är kajakens förmåga att prestera på vattnet viktigare än något annat, och min erfarenhet är att en bra fiskekajak är likställt med en bra paddelkajak. Och här är Wilderness System ganska unika när dom och designar sina kajaker efter deras S.M.A.R.T. Hull Technology

S.M.A.R.T står för Stability, Maneuverability, Acceleration, Responsiveness, Tracking.

Och här måste jag säga att dom faktiskt lyckats. Den går lätt och snabbt genom vattnet. Det spårar otroligt bra även när det går sjö, och har en mycket trevlig både initial och sekundär stabilitet.

Jag var ute och paddlade med den i ganska kraftig vind som tryckte snett mot kajaken och den gick nästan pinsamt rakt genom vattnet och det var inga problem hålla ett hyfsat högt tempo utan att anstränga sig allt för mycket.

3: Stolen.

Wilderness AirPro MAX- stolen är riktigt bra. Den är välbyggd och skön att sitta på. Nättyget släpper både igenom vatten/fukt samt ger maximal ventilation. Den är lätt att höja och sänka genom att bara lyfta upp eller sänka ner samt att den går enkelt att justera fram och bak då den sitter i ett railsystem.

4: Flex Pod OS Console

Det här är en grym lösning. Det är en låda som man kan lyfta ur kajaken. Ovanpå lådan kan man montera ekolodsskärmen och under lådan sätter man givaren. I lådan kan man sen förvara batteriet och allt kablage.

Utrymmet i kajaken där lådan är monterad, är ihåligt så när man sätter i lådan så ligger givaren i vattnet just i höjd med skrovlinjen.

Kort och gott en mycket enkel och smidig lösning för att montera ekolodet i kajaken.

Om man vill kan man istället för Flex Poden köpa till en särskild motor från Torqeedo som heter Helix MD Motor Drive. Då får man en elmotordriven kajak istället för paddel eller trampsystem.


5: Helix Pd Pedal drive.

Ett trampsystem med 6:1 i utväxling som enkel manövreras genom att bara trycka på en spärr så åker systemet upp. Därefter kan man fälla systemet framåt så det inte är i vägen. Systemet är lätt att plocka isär om man vill och lätt att underhålla

6: Utanpåliggande roder.

Rodret kan fällas upp när man inte vill använda det samt att det går att montera styrvajrarna i fotstöden så man kan styra med fötterna när man paddlar. Att ha ett roder som sitter utanpå kajaken istället för att vara integrerade i kölen, kan påverka kursstabiliteten ganska mycket då man får längre köllinje då sista delen av kölen inte utgörs av rodret. Det enda negativa i den lösningen är att man får lite större svängradie.


Under de nu drygt två åren jag fiskat från den här kajaken kan jag inte säga annat än att jag är mer än nöjd. Det här är en riktig premiumkajak och jag har fått många fina minnen och upplevelser med den.

Och som avslutning så måste jag säga att jag har för inte så länge sedan införskaffat ytterligare en kajak från Wilderness nämligen en A.T.A.K 120. En riktig paddelmaskin som jag tänkt använda i mindre vatten och mindre älvar.

Ser fram emot nästa säsong när jag ska få prova den ordentligt!

Vintern är på intågande och säsongsanställningen är tyvärr nära, Jag hoppas jag hinner med något pass till men vintern kommer snabbt nu.

Tills dess, skitfiske!

///S.



26 augusti 2020

Expedition Olympus

Min teamkompis J.E valde tidigare i somras att byta kajak till en Nucanoe Flint. Och då vi båda nu har varsin träskjägare så bestämde vi oss för att gå ut på ett riktigt träskpass!

Vi skulle fiska oss genom en sjö ut till en liten havsvik. Sen skulle vi dra kajakerna genom skogen till en liten tidigare oprövad sjö som ligger mittemellan havsviken och sjön vi började fiska i. Avslutningsvis skulle vi återigen dra kajakerna genom en skog tillbaka till den första sjön.

Vi höll oss till en lätt packning med var sitt spö och en handfull omsorgsfullt väl utvalda beten.

Solen spricker igenom det tunna molnlagret och bara små krusningar rörde sig på vattenytan när vi paddlade oss ut mot första stoppet.

Vi fiskar oss genom några vassar och genom en liten kanal när J.E tar en bättre fisk.

Vi tar oss genom ytterligare kanal ut till en liten havsvik där vi får ett flertalet kontakter men vi lyckas bara landa några få mindre fiskar. 

Vi har nu kommit fram till den plats där vi sedan tidigare beslutat att gå i land och dra kajakerna genom lite skog, fram till den mindre oprövade sjön. 

Det är lite snårigt och myggorna visar sin närvaro, men vi hjälps åt att bära och dra och ganska snart så ligger kajakerna åter i vatten.

Och snackar vi träsk! Gräs och stenar överallt! 

Vi får några mindre fiskar och kommer fram till att den här lilla sjön troligtvis är en lekvik. Med tanke på hur den ligger i förhållande till havet så borde det vara möjligt för fisken att vandra mellan när högvattnet kommer.

Efter ett tag beslutar vi oss återigen för att gå i land med kajakerna och dra dom genom ytterligare en skog tillbaka till den sjön som vi sjösatte i från början.

Klockan börjar nu närma sig midnatt men det är fortfarande ljust ute som det alltid är i våran dela av landet den här tiden på året. 

Vinden har avtagit helt och sjön ligger spegelblank.

Vi fiskar oss tillbaka mot parkeringen parkeringen där bilarna står och avslutar kvällen.

Den typen av fiske vi bedrev den här kvällen med prestigelöst sommarfiske blandat med att utforska lite nya miljöer samtidigt, är otroligt rogivande och tillför väldigt mycket i fiskesjälen.

Planeringen för nästa års expedition är redan i gång men då beger vi oss nog norrut!

//// Z


















 









 



22 juli 2020

Sommarfiske

Sommarfiske

Det är något speciellt med sommarfisket.

Att glida runt bland näckrosklädda grundområden till ljuset av midnattssolen och bara känna lugn och harmoni.

Det är sommarfiske för mig. För nu är det inte jakten som lockar utan mer rekreationen. 


Mina absolut finaste fiskeminnen kommer också från sommarfisket när jag i början av min fiskekarriär fiskar gädda i Oxvikens grunda vassar tillsammans med min pappa i våran hemmagjorda gula båt vars åror alltid efterlämnade ett flertalet stickor i händerna.

Jag fiskade enbart med en gul buzzer och pappa med en liten gulröd Hi-Lo.

Jag kan fortfarande för mitt inre höra ljudet av min prasslande flytväst och känna smaken av mammas sirapslimpa med kokt medvurst som oftast fick utgöra det sedvanliga fiskefikat.

Jag minns den pirrande känslan när man kör ner mot sjön i hopp om att favoritvassen skulle ligga spegelblank så att min färdigriggade buzzer skulle få visa sin fullständiga potential. 

Och det var här mitt intresse väcktes. Prestigelöst och njutbart. Enkelt och rogivande. Inget ekolod eller SMHI, utan vi gick på känn och chansade mycket. Vi analyserade inte fisket så mycket heller utan fick vi mycket fisk så ”var dom på hugget” och fick vi lite så ”var dom inte på hugget”. Allt var bara enkelt.


Nu så bedrivs mitt sommarfiske fortfarande ganska oplanerat utan direkt mål med blandade kast till höger och vänster utan krav på prestation.

Sen backar jag in i en vass, sträcker på benen och dricker en stor kopp kaffe.


Ibland fokuserar jag mer på abborre och gös och ibland fiskar jag bara gädda. 

Vi kan nog alla hålla med om att det är otroligt tillfredsställande att fiska gädda med ytgående beten i en fiskrik och vassbeklädd vik likväl som att jiggfiska abborre på en stengrynna under en ljummen sommarkväll.

Men sen kan jag inte förneka att många av mina finare fiskar är tagna under den prestigelösa sommarnjutningen. 

Mitt PB på abborre tog jag en julikväll när jag trollade gädda och fjolårets största gädda tog jag under vertikalpass efter gös till skenet av midnattssolen.


Men man kan även göra annat som i förlängningen kommer att påverka ens kajakfiske positivt. Ex kan man åka ut och bara fokusera på att lära känna sin kajak. Nyttja dom vindstilla kvällarna till att öva den grundläggande tekniken. Öva på att snabbt komma upp i toppfart och öva på att ligga en längre stund i vanlig marschfart. 

Öva på helomvändningar och öva på sidokorrigeringar. 

Paddla mot en brygga eller liknande och bromsa upp kajaken med ett bredsidostopp. 

Känn efter vars kajakens vältpunkt är genom all luta kraftigt åt ena sida. Direkt du känner att den börjar att tippa över så lutar du dig tillbaka lite och försök att balansera på den punkten i stället.

Försök också att fånga upp en kontrollerad tippning med paddeln genom att trycka ner bredsidan på bladet i vattnet.

Man kan prova sin flytväst eller torrdräkt genom att bara bada i dom eller att välta kajaken och sedan försöka få sig upp.

Kort och gott finns det massor med saker man kan göra under den varmare årstiden utöver att fiska. Och allting du övar på som gör att du blir bättre på att hantera kajaken, kommer att löna sig i längden.


Ta det lugnt där ute!

////S



11 juni 2020

Opertion Juliet

Op J

Då var det dags för årets riktiga fiskepremiär!

Redan i fjol så började jag och två av mina kajakfiskebröder att planera för en fiskehelg i Norrbottens inland.

JT hade fått nys om ett område via en bekant och efter att han genomfört gedigna efterforskningar så bestämde vi oss för att spika en helg, boka boende och bege oss dit.

Det här visade sig, på grund av en långdragen vår och sen islossning, även komma att bli mitt premiärfiske för året.

J.E och P.L åkte lite före mig och J.T vilket gjorde att innan jag ens hade packat klart och lämnat Luleå så kom första rapporterna om landad fisk in.

Det kändes skönt. Min erfarenhet av premiärer är faktiskt ganska dålig, men nu fanns det hopp om en duglig premiär iallafall.

Vi visste innan vi åkte att vattnen skulle bedömt vara ganska lågt, viket gjorde att vi hade några omfallsplaner på andra vatten ifall det inte skulle funka, men vi bestämde dock att vi skulle ge vårat första planerade vatten en chans trots allt.

När jag kom till sjösättningen så möttes jag av både lågt vatten, hård vind och regn i luften. 

Ska jag vara ärlig så kändes det lite si så där faktiskt, men jag trampade ut till mina kompisar och började fiska.


Området vi fiskade i var ganska strömt samt att det blåste mot strömmen vilket gjorde att man snurrade runt en hel del. De tog ett tag innan jag lyckades läsa strömmen och kunde börja lägga lite bättre driftar.

När jag väl fick lite kontroll över driften tog inte lång tid innan jag fick den första kontakten som var en bättre fisk men den valde att kliva.

Jag fiskar runt i samma område och inte långt efteråt så kliver en ny fisk på som visade sig vara riktigt lång men då den just hade lekt så var den ganska smal.

Fin fisk dock!



Totalt kom det upp över 20 fiskar under dag ett varav två var över 100 cm.

Under dag två så väljer vi att fokusera på ett ganska stort bakvatten.

Då det är mindre strömt här och betydligt djupare så visar sig traditionell trolling vara det vinnande kortet. Även vädret visar sig från sin bästa sida.

Fisken här var i bättre kondition och bjöd på brutala hugg ock ordentliga fighter!

Även dag två så kommer ett 20-tal fiskar upp.

Sista dagen fiskar vi i samma bakvatten och vi lyckas fånga ett tiotal fiskar innan vi bryter vi lunch.

Som avslutning på resan så fånga P.L en riktigt fin öring på 3,8 kg!

Kort och gott så är jag jättenöjd med resan!

Ett dussintal fiskar fick jag upp varav en över 100cm.

Tusen tack grabbar!







25 maj 2020

Paddling, teknik och paddel.

Det här är ett ämne som det finns en hel del att prata om.

Om man följer sociala medier så får man lätt uppfattningen att en bra paddel alltid är lösningen på en kajakfiskares problem. Det finns visserligen en hel del sanning i det, men jag tycker att man ska söka efter ”rätt” paddel för ändamålet istället för att stirra sig blind på paddelns prislapp i förhoppning om att en dyr paddel mirakulöst och automatiskt kommer att lösa problemet med en tungpaddlad kajak.

Jag tycker att man ska sträva efter att ha en så bra paddel som ekonomin tillåter, men det innebär inte att man automatiskt blir en bättre paddlare för att man har en dyr paddel. För det är den som håller i paddeln som gör jobbet. Och ifall den som håller i paddeln inte vet hur man skall hantera den så spelar prislappen på paddeln ingen roll.

Så jag vill påstå att lösningen på problemen ligger i tekniken.

En sämre paddel kan utan problem kompensera med en bra teknik medans en dålig teknik inte kan kompenseras med en bra paddel.

För har du en teknik som gör att du får maximalt ut ur varje paddeltag och en teknik som är så paddelekonomisk som möjligt så är det först då som den där tungpaddlade kajaken på något magiskt sätt börjar bli ganska lättpaddlad och ansträngningen blir betydligt mindre.

Hur jobbar vi fram en bra teknik då?

Låt oss säga att du är en fiskare som notoriskt sitter i högsta läget på din sits med en 90 graders vinkel på knäna med fotsulorna placerade plant mot kajakens durk och armpaddlar så kommer du att klara dig med vilken paddel som helst. Kajaken kommer att vara tungpaddlad och svårmanövrerad oberoende av vilken paddel du än använder. Då det är väldigt jobbigt att paddla så här så ger det också väldigt lite fiskeglädje.

Så prova istället att sätta dig så långt ner som möjlig och räta upp ryggstödet så du sitter ganska rak i ryggen och sedan flyttar fotstöden så du har lite vinkel på benen.

Sen lägger du paddeln på huvudet med ungefär 90 graders vinkel på armågarna.

Sträck sedan ut armarna framför dig med paddeln i händerna.

Utrymmet mellan armarna, paddeln och din bröstkorg brukar kallas för boxen och det är en teknik som fungerat väldigt bra för mig. Allt bygger egentligen på att man inte ska förstöra boxen genom att böja armarna utan paddelrörelsen ska ske genom att, med stöd från benen, vrida överkroppen istället.

När man börja rörelsen så siktar man paddelbladet i höjd med tårna. Sen sätter man paddel rakt ner och vrider överkroppen så bladet följer parallellt med kajaken tills man passerat sätet ungefär.

Hela tiden med raka armar. Det här upplevs lätt lite konstigt i början och kräver lite träning men när man kommit på det så är det värt mödan.

Chad Hoover brukar prata om ”grease hand” och ”glue hand” . Det bygger på att ex höger handen släpper aldrig runt paddeln utan det är glue hand. När man greppat paddeln så ligger knogarna i linje med bladet. Vänsterhanden däremot är grease hand och den handen håller man väldigt löst runt paddeln och både öppnar och sluter handen runt paddeln beroende på vars i paddelfrekvensen du är. 

Om vänsterhanden är grease hand så öppnar man den handen och trycker på när paddelfrekvensen sker på höger sida. Sen så greppar man paddeln och drar den istället när frekvensen sker på vänster sida. 

Det här sättet att hålla i paddeln tycker jag är väldigt bekvämt och jag rekommenderar stark att ni provar, och det är när tekniken börjar sitta ordentligt som man verkligen känner vilken typ av paddel man är i behov av.


Så vad kan vara värt att fundera på kring val av paddel?

Vi börjar med längden.

För min del så föredrar jag paddlar som är mellan 240-250 cm långa. Är paddeln längre så doppar man ofta mer än bara bladet i vattnen vilket kommer att göra att man drar massa vatten med sig upp i kajaken. Det är väl ingen fara i sig att man blir lite blöt med det kan dock avhjälpas genom att välja rätt längd på paddel.

Är paddeln för kort så brukar man inte få ner hela bladet i vattnet som medför att man inte får ur all kraft ur paddeltaget.

Sen bör man överväga en paddel där man kan justera längden, för det öppnar ett par möjligheter till ens sätt att manövrera kajaken. Om man sitter ner med paddeln i knäet och spinnfiskar och vill göra små justeringar får paddeln gärna vara lite längre för då behöver man inte lyfta paddeln så mycket. Men sen när man ska paddla en längre bit så får paddeln gärna vara lite kortare. Om man ibland står upp och SUP-paddlar så är också en längre paddel att föredra. Allt detta löser sig genom att skaffa en paddel som är justerbar.

Vilken material ska skaftet vara i?

Aluminiumpaddlar är ofta billigare men tyngre. Kolfiber är dyrare men lättare och riktig stryktåligt. Glasfiber är mittemellan och ofta det mest prisvärda valet. Jag har fiskat mycket med alla tre typerna av material och tycker nog att vill man lägga lite extra pengar på sin paddel så ska man slå till på en med kolfiberskaft men annars kommer man långt med ett glasfiberskaft. En kolfiberpaddel väger ungefär 100g mindre än en glasfiber vilken inte låter så mycket men paddlar man mycket och långt så kan det vara värt att välja en kolfiber.


Bladet då?

Bladen på fiskepaddlar brukar ligga runt 40 cm långa och runt 15 cm höga och jag tycker inte dom ska vara mindre än så. Att tänka på är att använder man paddeln ofta till att trycka ifrån mot stenar och stockar så bör man välja ett blad som är lite tjockare och gärna så styvt blad som möjligt. Är bladet för tunt så slits bladet onödigt mycket, samt så vill man ha ett styvt för att kunna trycka ifrån så bra som möjligt. Det finns en uppsjö av olika former och vinklar på bladen. Här gäller det bara att hitta något om passar en själv. Jag föredrar blad som är ganska symmetriska och har ganska liten vinkel. Det gör att jag kan paddla både frammåt och bakåt med samma kraft utan att behöva vända paddeln.


För min egen del så har jag två paddlar hemma just nu. En 250 cm FeelFree i glasfiber och en 245 cm TNP Catch i kolfiber. FeelFree-paddeln har jag fiskat med i flera år och misshandlat riktigt hårt men den håller än. Jag köpte den för runt 900 kr vilket gör det till en riktig prisvärd paddel om man ser till hur bra den har hållit.

TNP-paddeln har jag bara hunnit provpaddla med men bladen är nog några av marknadens kraftigaste och skaftet är riktigt styvt.


Jag upplever tyvärr att många ger upp paddelkajaken alldeles för tidigt, mycket på grund av att man inte ger paddlingen en ärlig chans.

Jag är helt övertygad över att om fler investerade några timmar ute på vattnet i kajaken och bara övade teknik och manövrering och verkligen lärde känna sin kajak innan man la på fiskegrejorna, så skulle nog fler inse vilka otroliga möjligheter man har med en paddelkajak trots allt.

Så satsa på en paddel som är rätt för ditt fiske och din paddling och investera tid i din paddling så kommer kajakfisket bli mycket roligare.


/// S.Wah



7 maj 2020

Ett år med torrdräkt

Inför fjolårets fiskepremiär så införskaffade jag mig en torrdräkt.
Som jag skrev i inlägget om säkerhet så var det egentligen inte ur en säkerhetssynpunkt som jag köpte en utan mer för att jag var i ett generellt behov utav nya fiskekläder.
Så när jag hittade en torrdräkt till ett bra pris så valde jag att gå på det. Det blev en Gul Dartmouth Eclipse-dräkt.


Och efter som att det inte blev några vanliga fiskekläder så kände jag att det var tvunget att prova ifall det gick att fiska med torrdräkt hela året. För om man tittar lite på sociala medier så verkar många bara nyttja torrdräkten när det är som kallast.
Sagt och gjort. Från islossningen i maj tills dess att isen la sig igen i slutet av oktober så använde jag den under alla pass förutom ett.
Och det gick långt över förväntan!
Under de kalla passen så klädde jag helt enkelt på mig mer bara med ordentligt underställ och ullsockor. Under de passen som det var mildare ute så valde jag ett tunt underställ och under de varmaste passen så fick det bli kortärmat och shorts under. Under de varmaste passen så tog jag små pauser och öppnade upp dräkten för att ventilera med jämna mellanrum. Och det var nog när det var som varmast, +20C och uppåt, som det var mest påfrestande.
På fötterna har jag ett par NRS Boundary Boots och det har funkat bra.
Under dräkten har jag också alltid haft en Float Underwear-väst samt byxa också.

En sak jag gillar med torrdräkt är att det blir som ett koncept där man tar på sig ”fiskekläderna” just innan man kliver i kajaken och sen tar man av sig dom innan man åker. Då behöver man inte köra hem i sina gäddslemsdränkta och blöta kläder utan dom ligger i en påse i kajaken eller i bagaget.
Sen gillar jag också att dom är helt vind och vattentäta. Så även om det störtregnar och blåser snålblåst så är man helt torr och fräsch undertill och det är inte många kläder som klarar det.

En liten sammanfattning av min Gul Dartmouth Eclipse då:

Storleken är bra, jag gick på Gul:s storleksguide och den stämde då på mig iaf.
Passformen är riktigt bra.
Materialet är följsamt och känns slitstarkt.
Neoprenmuddar i halsen och vid handlederna.
Hängslen i dräkten som gör att dräkten håller sig uppe.
Ficka på armen som jag använder till att ha nycklar etc i.
Ordentlig dragkedja över bröstet gör att det är hyfsat lätt att komma i dräkten.
Den enda svagheten jag ser i dräkten är att det är latexfötter. Nu känns latexen faktiskt ganska slitstark men jag tar det ändå väldigt lugnt och försiktigt när jag tar av och på mig skorna.

Torrdräkten känns kort och gott som en väldigt bra investering och jag kommer nog framgent att fortsätta använda dräkten till majoriteten av mitt fiske.
Så om ni går i tankarna att införskaffa en egen så tveka inte. Det är dels en väl motiverad investering ur en ren säkerhetssynpunkt, men även som ett rent fiskeklädesplagg så är den förträfflig!

///S.Wah

23 april 2020

Back to basic

När jag började kajakfiska så fiskade jag nästan enbart i små sjöar och träsk.
Eftersom jag hade en liten 10fots kajak så var det inga problem att nå vatten som låg långt avsides då det bara var att kasta upp den på axeln eller dra den genom skogen.
Ett spö, en ryggsäck med lite beten och fika samt ett litet portabelt ekolod var det som jag hade med mig.
Den här typen av fiske älskade jag verkligen. Allting var enkelt och prestigelöst.
Men för varje gång jag bytt kajak så har det äventyrliga och enkla träskfisket blivit mer och mer avlägset då kajakerna har tenderat att bli både större, tyngre och mer avancerade. 
Det fisket jag bedriver just nu tycker jag också väldigt mycket om då det ger mig andra upplevelser som min första kajak inte kunde erbjuda men till slut så har saknaden efter en riktigt enkel, back to basic, träskfiskekajak vuxit sig alldeles för stor. Så för ett år sedan började jag sondera terrängen efter min nya träskjägare.
Nu var det inte enbart för att införskaffa en enkom träskjägare som jag började söka utan också för att mina barn ska kunna ha någonting som dom kan använda samt att jag har sett ett litet behov av en utlåningskajak.

Premisserna jag satte var:
Runt 10fot.
Inte tyngre än 30 kg och helst runt 25 kg.
Ingen trampkajak utan en renodlad paddelkajak.
Gärna skrovförvaring.
Max 10 000:-.

Varför jag valde att fokusera på en 10fotare var att dels så kommer man att kunna komma ner ganska mycket i vikt samt att en kortare kajak är mycket lättare att hantera på vattnet i små sjöar.
Dock så visste jag att det här kommer att innebära en del kompromisser. För en kort kajak spårar generellt väldigt dåligt. Och spårar den dåligt så upplevs den direkt väldigt tungpaddlad. Om man dessutom väljer en kort kajak som är väldigt bred så förstärks upplevelsen av tungpaddling väldigt mycket.

Sen gällande vikten så är min erfarenhet att upp till ca 30 kg så är det inga större problem att dra/ bära kajaken en bit genom skog etc. Och med 30kg menar jag totalvikten inkl spön, beten verktyg, ekolod etc. Därför ville jag helst ha en kajak som ligger runt 25kg för lite marginal.
Ett sätt att hitta kajaker som är lite lättare är att söka såna som inte har löstagbara säten utan fokusera på dom som har mer rekreationskajaksliknande säten. Dels blir kajaken lättare samt mindre topptung och man sitter faktiskt ganska bra i dessa säten även om många inte tror det. I alla fall de säten som har ett riktigt ryggstöd. Faktum är att jag tycker att man sitter faktisk bättre i dessa säten ifall man ska paddla. Sen upplever jag också att den topptungheten som ett "riktigt säte" ger är bara besvärligt när man ska dra kajakerna då dom ofta blir ganska vältningsbenägna.

Och varför jag gärna har möjlighet till skrovförvaring så har det mycket med vars batteriet till ekolodet ska förvaras exempelvis. Samt ombyteskläder, matsäck, gasolkök och sånt som inte används har jag hellre i skrovet i en drybag istället för uppe på däck. 

Sist var det då priset. Här var jag jäkligt hård faktiskt. Hade jag inte det så hade det slutat med att jag hade köpt en till Wilderness Radar eller en A.T.A.K. Dom ligger i prisspannet runt 15000:- vilket är helt galet billigt egentligen då det är några av marknadens absolut bästa fiskekajaker. 
Men sen ville jag nog visa lite att man kan få tag i bra paddelmaskiner som ger mycket fiskeglädje till en i sammanhanget  billig peng.

Eftersom jag värdesätter goda paddlingsegenskaper högre än möjligheten att kunna stå upp i den så var det också en sån kajak jag började leta efter. Smal hellre än bred. Ordentlig front och köl för bästa möjliga kursstabilitet och fart samt tydliga och platta sidor för bästa sekundära stabilitet.
Och här tycker jag många missar mycket när dom ska köpa kajak. Jag upplever att många är helt fokuserade på hur stor crate som dom rymmer bakom sätet och vars railsen är placerade samt hur många lägen den höj och sänkbara stolen har. Och jag tycker också det är viktigt till viss del men det är bara en del av helheten. För en kajak med ett snabbt, stabilt och lättmanövrerat skrov ger mycket mer fiskeglädje än en kajak där  man anpassat skrovdesignen efter placeringen av tillbehören.
Jag vet, kanske lite väl raljerat och överdrivet men ändå.
Så jag brukar alltid vilja vända kajakerna upp och ner när jag tittar på dom. För att en kajak med platt skrov fast med tydliga platta sidomarkeringar kommer vara minst lika stabilt i den sekundära stabiliteten som en kajak av tunnelskrovsmodell som har runda ytterkanter.

 Tyvärr så är den Svenska marknaden väldigt begränsad på dessa mindre kajaker. Vill man köpa en 12ft trampkajak för 35 000:- så är det inga problem att hitta ett flertalet alternativ men vill du ha en 10ft för under 10 000:- så är utbudet betydligt mer skralt.
Hade jag däremot haft tillgång till den Amerikanska marknaden så hade alternativen varit många. Tex så har både Vibe https://vibekayaks.com/collections/kayaks och Crescent Kayaks https://www.crescentkayaks.com ett par modeller som jag tycker ser fina och intressanta ut.
Jag var även inne på en sit-in kajak också ett tag och där var ju den erkänt fina Wilderness Pungo 105 https://www.wildernesssystems.com/us/kayaks/pungo-105 samt Perception Sound https://www.perceptionkayaks.com/us/kayaks/sound-105 två starka kandidater. 

Tidigt var jag inne på en Nucanoe Flint https://nucanoe.se/sv/kajaker/flint/ även om den var både lite för tung och dyr. Men den var ändå med länge på min lista. Och dyr är den egentligen inte alls. Tvärtom så är det få märken som erbjuder så högkvalitativa produkter till de priserna som Nucanoe gör. Men nu hade jag satt en budget som jag höll hårt i. 
Det jag gillar hos Flinten är dels att den är väldigt lättmanövrerad och lättpaddlad. Man sitter bra i den och den känns rätt igenom väldigt gedigen välgjord. Sen har Nucanoe ett stort utbud av tillbehör som göra att det är väldigt lätt modifiera och extrautrusta sin kajak. Nucanoe har även ett eget trampsystem som man kan sätta dit i efterhand som ser väldigt intressant ut.

Pelican Catch 100 https://www.pelicansport.com/us_en/the-catch-100-us är även den en modell som var väldigt intressant. Just nu är det ett par företag som säljer dom för runt 9000:- vilket gör Catchen till en av de mer prisvärda kajakerna i den här prisklassen då den har många detaljer som man inte riktigt hittar på kajaker för det här priset annars. Gediget och välbyggt säte, gummerad matta, öppet däck, bra förvaringsmöjligheter, ordentliga bärhandtag samt att kajaken, tack vare sin unika RAM-X konstruktion, endast väger 24,5kg.

Sen har vi då Perception Pescador 10 som valet till slut hamnade på. 
Från början var jag inne på att försöka få tag i den senaste Perception Pescador Pro men dom enda jag fick tag i fanns i Finland och det skulle bli alldeles för dyrt att importera en därifrån.
Så jag vände mig till min lokala handlare och frågade vad han hade inne. Och det visade sig att han hade en Pescador 10 av den äldre modellen inne, som jag skulle få köpa till ett bra pris.
Pescadoren är egentligen den gamla Wilderness Tarpon 100 som man gjorde om lite och sen tillverkade under Perceptions flagga. Den är även rankad av Chad Hoover som den bästa kajaken under 500USD:)
Det jag gillade direkt med Pescadoren var enkelheten. Fotstöden är formgjutna ur skrovet och sätet är enkelt men ändå skönt. Ordentliga bärhandtag och bra med förvaringsutrymme och ett ankartrolley.
Pescadoren är 305cm lång och 74cm bred med vikt på ca 25kg.
Och min ambition är att hålla det enkelt. Jag har visserligen installerat ett ekolod samt satt ett fäste baktill för min flagga. Jag har även satt dit en egentillverkad keelguard för att skydda skrovet lite som jag ska testa och utvärdera och jag håller också på att titta på någon typ av väska att ha på ryggstödet. 
Men utöver det så ska jag nog inte modifiera så mycket.

Jag hoppas och tror verkligen att den här kajaken kommer bli perfekt för mina ändamål. Jag sitter hela tiden och kollar på kartor och söker efter nya otillgängliga vatten att utforska med min träskjägare. Och här uppe i norr i alla fall så är det ingen brist på vatten att utforska direkt.
Nu vill jag bara att isen ska släppa så jag får komma mig ut!!

//// S.Wah