1 oktober 2020

Min Radar

Jag ska erkänna att jag har egentligen aldrig känt att det funnits något stort behov av att gå från paddelkajak till trampkajak. Den där känslan av att mina paddelkajaker varit otillräckliga har liksom aldrig infunnit sig.

Från början fanns det bara Hobie på marknaden som hade någon form av trampsystem men det fanns ingenting i dessa kajaker som lockade mig. Sen kom Native för några år sedan med deras första trampkajak och sedan dess har marknaden totalt översvämmats av trampkajaker och nästan alla märken har någon typ av trampkajak att erbjuda. 

För min del så har aldrig trott att en trampkajak ska revolutionera mitt fiske men under vissa förhållanden så kommer den absolut att kunna underlätta mitt fiske. Ex vid trolling i lite större vatten eller när man fiskar och ska förflytta sig i lite mer strömmande vatten. Nyfikenheten och tillfället var nog faktiskt det som till slut avgjorde att jag införskaffade en.

En av mina absolut största inspirationskällor runt kajakfiske är den amerikanska fiskeprofilen Chad Hoover. Då han har haft ett nära samarbete med Wilderness Systems Kayaks och var delaktig i framtagandet av vissa modeller så har det gjort att jag verkligen fått upp ögonen för det här märket. Innovation och kvalitet är något som jag tycker kännetecknar deras kajaker.

Wilderness System har i dagsläget en modell som kan kompletteras med ett trampsystem. Den modellen heter Radar och kan fås i två längder, 11,5 och 13,5 ft. Det är även på väg in en till modell som heter Recon som borde komma nu innan årsskiftet.

Sensommaren 2018 kommer jag av en tillfällighet över en Radar 135 med trampsystem hos min lokala handlare Canoe Adventure North, och efter lite betänketid så slår jag till.

Lite data:

Längd: 412 cm/ 13,6 fot

Skrivvikt 41kg

Bredd: 86cm


Anledningen till varför jag valde just Wilderness System och Radar beror egentligen på 6 saker:

1: Lokal återförsäljare.

Det här tycker jag faktisk är en ganska avgörande faktor. Det finns inte så många handlare i Sverige som säljer fiskekajaker så när jag nu har en bara några mil ifrån mitt hus så blir det nästan en självklarhet att alltid kolla där först. Faktum är att alla kajaker jag har ägt har inhandlats lokalt. Det har gett mig möjlighet att prova och jämföra olika modeller innan jag handlat, samt att det även främjat den lokala handeln.

2: Det är en paddelkajak som uppgraderats med ett trampsystem.

Jag upplever att många trampkajaker mer liknar en plattform byggd runt ett trampsystem vars enda framstående egenskap är dess stabilitet samt hur man valt att designa cockpiten.

För min del så är kajakens förmåga att prestera på vattnet viktigare än något annat, och min erfarenhet är att en bra fiskekajak är likställt med en bra paddelkajak. Och här är Wilderness System ganska unika när dom och designar sina kajaker efter deras S.M.A.R.T. Hull Technology

S.M.A.R.T står för Stability, Maneuverability, Acceleration, Responsiveness, Tracking.

Och här måste jag säga att dom faktiskt lyckats. Den går lätt och snabbt genom vattnet. Det spårar otroligt bra även när det går sjö, och har en mycket trevlig både initial och sekundär stabilitet.

Jag var ute och paddlade med den i ganska kraftig vind som tryckte snett mot kajaken och den gick nästan pinsamt rakt genom vattnet och det var inga problem hålla ett hyfsat högt tempo utan att anstränga sig allt för mycket.

3: Stolen.

Wilderness AirPro MAX- stolen är riktigt bra. Den är välbyggd och skön att sitta på. Nättyget släpper både igenom vatten/fukt samt ger maximal ventilation. Den är lätt att höja och sänka genom att bara lyfta upp eller sänka ner samt att den går enkelt att justera fram och bak då den sitter i ett railsystem.

4: Flex Pod OS Console

Det här är en grym lösning. Det är en låda som man kan lyfta ur kajaken. Ovanpå lådan kan man montera ekolodsskärmen och under lådan sätter man givaren. I lådan kan man sen förvara batteriet och allt kablage.

Utrymmet i kajaken där lådan är monterad, är ihåligt så när man sätter i lådan så ligger givaren i vattnet just i höjd med skrovlinjen.

Kort och gott en mycket enkel och smidig lösning för att montera ekolodet i kajaken.

Om man vill kan man istället för Flex Poden köpa till en särskild motor från Torqeedo som heter Helix MD Motor Drive. Då får man en elmotordriven kajak istället för paddel eller trampsystem.


5: Helix Pd Pedal drive.

Ett trampsystem med 6:1 i utväxling som enkel manövreras genom att bara trycka på en spärr så åker systemet upp. Därefter kan man fälla systemet framåt så det inte är i vägen. Systemet är lätt att plocka isär om man vill och lätt att underhålla

6: Utanpåliggande roder.

Rodret kan fällas upp när man inte vill använda det samt att det går att montera styrvajrarna i fotstöden så man kan styra med fötterna när man paddlar. Att ha ett roder som sitter utanpå kajaken istället för att vara integrerade i kölen, kan påverka kursstabiliteten ganska mycket då man får längre köllinje då sista delen av kölen inte utgörs av rodret. Det enda negativa i den lösningen är att man får lite större svängradie.


Under de nu drygt två åren jag fiskat från den här kajaken kan jag inte säga annat än att jag är mer än nöjd. Det här är en riktig premiumkajak och jag har fått många fina minnen och upplevelser med den.

Och som avslutning så måste jag säga att jag har för inte så länge sedan införskaffat ytterligare en kajak från Wilderness nämligen en A.T.A.K 120. En riktig paddelmaskin som jag tänkt använda i mindre vatten och mindre älvar.

Ser fram emot nästa säsong när jag ska få prova den ordentligt!

Vintern är på intågande och säsongsanställningen är tyvärr nära, Jag hoppas jag hinner med något pass till men vintern kommer snabbt nu.

Tills dess, skitfiske!

///S.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar