"Om man tar hand om sin utrustning så håller den längre"
Och det här gäller all utrustning. Exempelvis så bör man kontinuerligt se över och vårda sitt trampsystem om man har något sådant. Tvätta kajaken grundligt och sen smörja in delar av skrovet med nytt UV-skydd.
Rörliga delar på roder, säte och fotstöd tycker jag man ska man smörja med jämna mellanrum.
Även rulla, spön, kläder, krokar, tafsar, spännband och allt däremellan bör man ta hand om för att få ut så lång livslängd som möjligt på utrustningen.
Och kajakens skrov är inget undantag, ändå om det är ganska lätt och inte speciellt tidsödande att underhålla och vårda skrovet så är det betydligt svårare att skydda skrovet mot yttre skada.
Och om det är någonting som brukar göra ont i kajaksjälen är när man drar kajaken över stenar till sjösättningen eller det skrapande ljudet av ett kajakskrov som går emot vassa stenar vid strandkanten.
Att laga mindre sprickor eller repor är ganska enkelt. Om man har borrat eller skruvat i sin kajak så bildas det flis och spån. Om man sparar det så kan man senare smälta det med en lödpenna och laga skador. Vissa tillverkare sickar med en liten plastbit för att man ska kunna laga med.
Vissa använder plaststavar som är till för att laga repor i skidor och den del köper bara en plasthink i samma material som kajaken för att laga med.
Men vad kan vi då använda för att förhindra att skador uppstår?
Många kajaksidor säljer olika kölskydd. Dessa finns ofta på löpmeter och ligger runt 100:-/m
Nucanoe saluför Gator Guard som är riktigt slitstark och populärt. Gator Guard
Själv har jag prova lite tejper av olika slag med samtliga har gett upp i ett ganska tidigt stadie.
Så en metod jag använde mig av i flera år var att helt enkel sätta på lgasfiberspackel från ex Plaatic Padding på kölen och fören. En sån burk kostar runt 125:- och räcker nästan hur länge som helst.
Lite kladdig och pillrigt samt att slutprodukten inte blir särskilt snygg men ändå den metoden i mina ögon som är stor favorit när det kommer till hur bra skydd det faktiskt ger. En gång per år så tog jag fram burken och förbättrade lite där det var som mest slitet. Enkelt och billigt.
Men på mina senaste kajaker har jag valt att prova en annan metod, nämligen Kydex.
Jag har i år framförallt provat det på min Pescador då den inte har någon offerbit i aktern som mina andra kajaker har.
Jag gjorde helt enkel så att jag skar ut en bit Kydex, värmde den men en varmluftspistol och formade den efter kajakens akter. när den svalnat så limmade jag helt enkelt bara på biten.
Kydexen höll otroligt bra faktiskt dock lossnade den när jag drog kajaken över en stock. Så nu har jag gjort ett nytt skydd som jag har slipat ner framsidan på så att den inte ska fastna.
Jag har även gjort skydd till fören på mina kajaker.
Än har jag inte hunnit prova det i någon större omfattning, men hitintills har slutprodukten blivit snygg och jag upplever den som väldigt slitstark.
Här är en bra film på hur man gör sitt eget skydd i Kydex. Kydex Keel Protector
Här är några bilder på hur mitt eget skydd blev
Jag ska fortsätta hårdtesta dessa skydd så får vi se hur länge dom håller.
////S
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar