26 januari 2020

ok, lite tankar bara...

Ok, lite tankar då.
För min del så kom kajakfisket in av en slump. Jag hade flyttat med min sambo till en ny stad där jag inte hade någon möjlighet att förvara en båt. På en mässa så kom jag i kontakt med en kille som sålde fiskekajaker av olika modeller och då jag hade tillgång till ett källarförråd där jag på nåder skulle kunna rymma en 10-fots kajak så slog jag till.
Jag fiskade nästan dagligen i flera månader när jag köpt kajaken och jag lärde mig väldigt snabbt att kompromissa med mig själv för att få ut så mycket fiskeglädje som möjligt.

Och det är något jag tycker alla ska ta med sig; att acceptera att kajaken inte är en båt med dess bekvämligheter och möjligheter samt att vara beredd att göra avkall på sina krav och behov ifall man väljer att sätta sig i en kajak.
För det upplever jag att många missar när dom vill börja med kajakfiske.
Många skriver på sociala nätverk och frågar vilken kajak dom ska välja samtidigt som dom specificerar några egenskaper som kajaken minst ska ha, exempelvis: den ska vara snabb så man kan transportera sig långa sträckor mellan fiskeplatserna. Den ska vara stabil nog att stå upp obehindrat  i den även om det blåser och stormar  ute. Det ska vara möjligt att ta med minst 11 beteslådor och 9 spön, då individen gillar att ha mycket grejor med sig.

Det individen ovan frågar efter är ju inte en kajak utan en hyfsat stor båt med ordentlig motor.
För om vi börjar med hastighet så vill jag påstå att jämfört med båt så finns det inga snabba kajaker.
Och om vi jämför kajaker emellan och tar den absolut snabbaste och ställer mot den långsammaste så kommer det skilja någon eller några knop i toppfart på sin höjd.
Jag har själv ägt en av marknadens kanske långsammaste kajaker och den kom jag upp i runt 4 knop med i gynnsamma förhållanden. Medans om man tar de snabbaste sit-on top kajakerna så kommer dom i bästa fall upp i någon knop till.
Slutsats: fiskekajaker är mer eller mindre långsamma farkoster.
Sen finns det förstås långa smala kajaker som kommer upp i högre hastigheter och även trampkajaker  som kan uppbringa lite högre farter men vi pratar ju ändå inte om några fantasihastigheter direkt.

Så hur kan vi ta oss runt behovet av en snabb kajak?
Jag skulle antingen kolla om möjlighet till att sjösätta närmare det området jag vill fiska i och sen inte flytta på mig några nämnvärda sträckor utifrån det, eller om det inte är möjligt, helt enkelt välja ett annat vatten.
För vatten i Sverige finns det gott om och om man bara kan göra avkall på sina ordinarie ”båtfiskevatten” och istället fokusera på vatten som är mer lämpliga för kajakfiske så kommer man att få ut mycket mer fiskeglädje.

Stabilitet då?
Nästan alla som jag pratar med som inte tidigare fiskat från kajak frågar : hur stabila är dom, kan man stå upp och fiska från dom, för jag vill stå upp och fiska.
Och jag svarar oftast att de flesta modellerna kan man stå upp i, dock sitter jag mest ner när jag fiskar, och jag har inga problem att varesig flugfiska eller spinnfiska sittandes. Det handlar bara om en vanesak.

Några anledningar till varför jag inte väljer att stå upp bygger dels på att jag tycker det är lättare att manövrera kajaken när jag sitter ner (med hjälp av spö, paddel eller tramsystem),  dels på grund av att när man väl får fisk så sätter man sig ändå ofta ner för att håva och kroka av, samt utifrån ett rent säkerhetsperspektiv som jag tänkte skriva om i kommande inlägg där jag har tänkt beröra säkerhet
och förberedelser.

Men om man nu ändå vill ha en otroligt stabil kajak så kommer man att behöva kompromissa lite.
För en stabil kajak är i regel bred och då blir den ofta tungpaddlad och långsammare.
Och vill man ha en kajak som är bred och lättpaddlad då blir dom ofta långa, 12-13 fot och uppåt, och då blir dom istället ofta ganska tunga, vilket gör dom mer svårhanterliga på land.
Sen finns det förstås tillverkare som lägger riktigt mycket energi på att utveckla kajaker, eller framför allt skrovkonstruktioner, för att göra så mångsidiga kajaker som möjligt. Mina tankar om det tar jag senare när jag tänkt prata om kajaker och utrustning.

Hur mycket utrustning får man med sig då?
Jag tycker man ska vända på frågan till: hur mycket behöver man verkligen?
När jag började hade jag med mig allt! Minst 4 spön till trolling, djuprigg, ankare samt drivankare, minst 6 beteslådor, stor verktygsväska, ombyteskläder, mat och gasolkök osv.
Dom flesta kajakerna på marknaden har utrymmen som möjliggör stora mängder utrustning men om jag ska vara ärlig så tycker jag att ju mer man har med sig desto stökigare blir det.

Så det jag lärt mig är att ju mindre man har med sig desto enklare blir det.
Förut så ankrade jag alltid när jag skulle spinnfiska. En gång så glömde jag ankaret hemma vilket gjorde att jag fick drifta istället. Jag tyckte det var  jättestökigt i början men efter ett tag så började jag lära mig hur man skulle lägga drifterna för att hamna där jag ville samt att med paddeln hjälpa till att dirigera runt kajaken så att fören låg åt de hållet jag ville kasta. Sen dess har jag aldrig ankrat mot botten, och jag hade skalat bort lite utrustning.

Så hur summerar vi det här då?
Våga kompromissa med dig själv och släpp sargen! Du behöver inte massor med spön och det går utmärkt att sitta ner och fiska.
Acceptera att en fiskekajak inte är en båt, och använd kajaken som ett redskap istället för en renodlad transportör!

//// Sierra











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar