28 januari 2020

Trollingfiske med kajak

Det här ämnet bör väl egentligen delas upp i två delar, utrustning och metodik.
Om vi börjar med utrustning så tycker jag att valet av spöhållare samt placeringen av dessa är av yttersta vikt.
Jag har provat flertalet spöhållare och placeringar och kommit fram till att ”öppna spöhållare” tex Yakattack Omega eller Normark De Luxe RRH1 liknande är absolut bäst.
Varför dom är bäst är för att man kan lyfta spöet ”rakt upp” ur dom och inte dra ut spöet som man måste göra ur ex tub-hållare. Placerar man hållarna bakom sätet så blir dom minst i vägen samt enkla att hantera.
Om man också vinklar spöna lätt framåt så ser man spötopparna utan att behöva vrida sig bakåt allt för mycket.
Sen placerar jag håven på min vänstra sida i kajaken. Jag har den liggandes över frontluckan och fäster skaftet i en paddelhållare. Ekolodet sitter på min högra sida och det är för att jag vill ha vänstra sidan så ren som möjligt.
För jag försöker landa fisken i längsta möjliga mån på vänstersidan pga att jag är högerhänt. Så om jag hela tiden strävar att  få in fisken på min vänstra sida slipper jag korsa händerna eller byta grepp.
Sen när roderstyrningen ofta sitter på vänster sida i trampkajaker och ekolodets knappar ofta sitter till höger om skärmen så är det lite lättare att knappa på lodet om det sitter till höger om mig samt att det frigör lite plats om det sitter på sidan och inte rak framför eller mellan benen.

Här är min Radar 135 PD. Omega-hållarna syns bakom sätet. Man ser även hur håven  är förvarad.
Nu kanske det verkar lite väl överdrivet att beskriva hur jag utrustat min kajak, men jag tycker att man ska lägga lite tanke bakom hur man väljer att utrusta sin kajak och verkligen analysera vars på kajaken man tänkt placerar den. Fisket blir mer ergonomiskt och mer njutbart då.

När det kommer till spön så brukar jag använda vanliga 8ft trollingspön.
Generellt kan jag väl säga att jag har inga särskilda kajakfiskespön utan använder ex 8,6ft spinnspön med normallångt bakhandtag vid spinnfiske. Jag har aldrig upplevt att man behöver någon särskild typ av spön i kajak.

Då tar vi metodiken.
Jag upplever att när man är ute på vattnet med sin paddelkajak så får man ofta kämpa ganska mycket för att hålla en spikrak kurs. Detta beror dels på kajakens egenskaper och förhållandet mellan längd och bredd samt skrovkonstruktionen som helhet, dels yttre förutsättningar som vind, vågor och ström men även paddlarens teknik.
Även hastigheten påverkas mycket att det jag beskrivit ovan.
Allt sammantaget gör att jag tycker det är lättare att paddla i lätt höger eller vänstersväng så man nästan paddlar i en stor cirkel.
Detta har också varit riktigt effektiv ur ett fiskeperspektiv då man får lite olika fart på betena om man har ett spö på vardera sida om kajaken.
Metoden för detta är väldigt enkelt egentligen.
Först så använder jag nästa jämt bara en paravan och det blir på min vänstra sida.
Anledningen till det är för att jag börjar mina paddeltag med högerhand av någon anledning, vilket gör att jag automatiskt kommer ligga i lätt högersväng enligt följande paddelsekvens:
Höger, vänster, höger, vänster,vänster, höger.
Efter sista paddeltaget med högerhanden så brukar jag glida lite och lägga paddeln i knäet och med bladet lätt styra upp riktningen lite. Sen när jag sätter igång med nästa frekvens så brukar jag ta i lite för att få lite tempoväxling.
Eftersom paravanen styr ut betet och även förstärker tempoväxlingarna så får jag nästan alla hugg på den sidan.
Det här är ett sätt att använda kajaken mer än som en transportör.
Och eftersom den här metoden varit så effektiv, gör det att när jag är ute med min trampkajak som har en skrovkonstruktion som gör det otroligt kursstabil samt roder, så sitter jag och svänger höger, vänster för att återskapa rörelsemönster jag har med en paddelkajak.
Kort och gott, improvisera och experimentera lite så kommer trollingfisket med kajak bli mycket roligare!
Crap//// Simon



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar